Een frisse kijk op voeding

Ieder mens is uniek, wat voor de één goed is, hoeft voor een ander niet goed te zijn. De voedingsadviezen in mijn praktijk zijn gebaseerd op de Vijf-Elementen-Voedingsleer, een holistische voedingsleer die al duizenden jaren oud is.
Twee belangrijke uitgangspunten zijn:
- Eet met smaak, en
- Versterk je spijsvertering, zodat je eten goed verteerd kan worden!

Je haalt hierdoor veel meer energie uit je eten, waardoor je je fitter en energieker voelt, én het heeft een positieve uitwerking op je huid.
Als je spijsvertering niet goed werkt, dan kan het zijn dat je huidklachten krijgt, of vermoeid bent, een opgeblazen gevoel of koude handen en voeten hebt. Als je ervoor zorgt dat je spijsvertering sterk is, dan zul je zien dat je letterlijk en figuurlijk beter in je vel komt te zitten.

Herken je dit?

- huidproblemen
- een opgeblazen gevoel
- vermoeidheid, lichamelijk of geestelijk
- losse, brijige of plakkerige stoelgang
- winderigheid
- onstabiele bloedsuikerspiegel
- koude handen en voeten
- vocht vasthouden
- overgewicht
- behoefte aan zoetigheid
- veel piekeren
- voedselintoleranties
- niet goed kunnen in- of doorslapen

De Vijf-Elementen-Voedingsleer is een onderdeel van de traditionele Chinese geneeskunde (TCM). Het heeft met name een preventieve werking en probeert tevens de balans in het lichaam te herstellen. Het is geen 'hype'; de voeding is namelijk duizenden jaren lang onderzocht en getest. Het is goed gedocumenteerd, waardoor er heel veel kennis is opgebouwd op basis van onderzoek en ervaring.
Maar ook in Europa en in andere culturen was men al bekend met de heilzame werking van voeding. Een mooi voorbeeld is Hildegard van Bingen. Zij was een abdis die leefde van 1098 tot 1179 in een klooster in Duitsland. Zij was ervan overtuigd dat voeding heel belangrijk is om een lichaam gezond te houden. Ze schreef diverse boeken waarin ze de geneeskrachtige werking van voedingsmiddelen weergaf. Ook zij verdeelde voeding in 'warm' en 'koud', en voeding die het lichaam 'uitdroogt' of 'vochtig houdt'. 

soep

Ook onze grootouders hadden een schat aan kennis, kijk maar naar de traditionele en 'ouderwetse' recepten. Ze wisten precies welke ingrediënten aan een maaltijd moesten worden toegevoegd, zodat het eten goed verteerd kon worden. De kennis van onze grootouders komt heel erg overeen met de principes van de vijf-elementen-voedingsleer.

Door je voeding aan te passen, zal je eten beter verteerd worden en komen je organen weer meer in balans, waardoor ook je weerstand en vitaliteit beter worden. De principes van deze voedingsleer kunnen in elke keuken worden toegepast. Het is echt niet zo, dat je nu ineens Chinese voeding zou moeten gaan eten. Het is juist aan te raden om te eten wat in je eigen omgeving voorhanden is. Het fijne aan deze voedingsleer is, dat het om 'normaal' eten gaat, iedereen kan eten volgens deze principes.

Energetische en Thermische werking

In de Vijf-Elementen-Voedingsleer wordt onder andere gekeken naar de energetische werking van voeding. Hoe voel je je ná het eten? Geeft het je weer energie of wil je liever op de bank liggen na het eten?
Daarnaast wordt er gekeken naar de thermische werking. Heb je het lekker warm, of heb je het koud nadat je hebt gegeten of gedronken? Wist je dat ieder voedingsmiddel dat we eten een verwarmend, een verkoelend of een neutraal effect op ons lichaam heeft, nadat het verteerd is? Heb je het misschien altijd koud? Misschien eet je ongemerkt wel teveel verkoelende voeding. Een banaan werkt bijvoorbeeld heel verkoelend op je lichaam, net als groene thee. Gemberthee en koffie werken juist verwarmend, waardoor je tijdens de overgang bijvoorbeeld meer last van opvliegers kunt krijgen.
Dit was een echte eye-opener voor mijzelf! Het is heel bijzonder om te ervaren wat het effect is, als je bepaalde voeding weglaat of juist toevoegt.

Vijf elementen

De vijf elementen staan voor de 5 smaken, zoet, zuur, bitter, scherp en zout. Elke smaak heeft zijn eigen specifieke uitwerking op je lichaam. Zo werkt bijvoorbeeld de zure smaak op de lever en de galblaas, en de scherpe smaak op de longen en de dikke darm. Als je ervoor zorgt dat je alle vijf smaken in je maaltijden verwerkt, dan zal je lichaam de voeding als compleet zien. Je zult je na de maaltijd voldaan voelen en de behoefte aan zoetigheid zal verminderen en uiteindelijk verdwijnen.

Voedingsadvies op maat

Omdat iedere persoon uniek is, past er bij iedere persoon andere voeding. Als je kiest voor het Voedingstraject Mooi!, dan wordt er een uitgebreid persoonlijk voedingsadvies op maat voor jou samengesteld! Het is geen dieet, je kunt de principes van dit voedingsadvies je hele leven blijven toepassen.